İslami Evliliğin Görgü Kuralları

Evlilik, yakın zamana kadar birbirini tanımayan bir erkek ile bir kadın arasında yeni bir ilişkinin başlangıcının ilk kilometre taşıdır. Bu nedenle, evli çift sosyal ortamlarda bir arada görülebilir ve eğer bu evlilik halka açıklanmadıysa, bazı insanların aklına bu çiftler hakkında kötü düşünceleri gelebilir. Bu tür düşünceleri önlemek için, evlilik müessesesinin aşırı özgürce ve rahat olmamak koşuluyla halka ilan edilmesi ve mümkün olduğunca halka açık hale getirilmesi önemlidir. Bu konuyla ilgili Sâib bin Yezîd, Hz. Muhammed (S.A.V.)’in şöyle dediğini aktarıyor:

[blockquote align=”none” author=”Tabarani, El Kebir”]Evliliği tanıtın ve duyurun.”  [/blockquote]

Bir evlilik yaygın olarak olarak düğünle halka duyurulur. Bu kutlamalarda kadınlar arasında şarkı söylemek, eğlenmek, ve velime denilen bir ziyafet vermek sıklıkla görülmektedir. Şimdi biraz da bu konuları ayrıntılı olarak inceleyelim.

Are you looking for a

Muslim Life Partner?

Looking for
Age
Country

İslam’da müziğe kısıtlamalar getirildiğini bilmekteyiz. Bu kural kutsal metinler ve dört mezhep imamları dahil olmak üzere İslam alimleri tarafından fikir birliği ile desteklenmektedir. Enes (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

[blockquote align=”none” author=”Albânî Es-Silsiletü’s-Sahiha 2203, İbni Ebi’d-Dünya Zemmu’l-Melahi, Tirmizi”]Bu ümmet içerisinde yere batırılma, kazf ve hayvana dönüştürülme olacak. Bu, içki içtiklerinde ve kadın şarkıcılar edinip müzik aletleri çaldıklarında olacakbuyurdu. [/blockquote]

Düğün ziyafeti (Velime), nikah sonrası arkadaşlara ve aileye sunulan bir yemektir. Damat üzerine vaciptir. Ahmed b. Hanbel’in Büreyde bin el-Hasib (r.a.) den yaptığı rivayete göre, Hz. Ali (r.a.) Hz. Fatıma ile evlenince Resûlüllah (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurmuştur:

[blockquote align=”none”l-Melahi, Tirmizi”]Düğün için ziyafet sofrası gereklidir. [/blockquote]

Noble Marriage
Latest posts by Noble Marriage (see all)

Leave a Comment